De zomer is op z'n einde gelopen. De nachten worden koud, de lage ochtendzon straalt door de mist en blaadjes verkleuren. Alle boeren hebben hun oogst binnen en Yudadó's appelsap is al geperst.
Veertig dagen voor de kortste dag van het jaar, vieren we het Sint Maartenfeest. Sint Maarten eerste feest van de lichtjes. Precies tussen Michaëlsfeest en Kerst, valt op 11 november Sint Maarten.
Sint Maarten is het eerste feest van de lichtjes, gevolgd door Advent, met als hoogtepunt het Kerstfeest. Vervolgens vindt op 6 januari Drie Koningen plaats en wordt de lichtjesperiode afgesloten met Maria Lichtmis op 2 februari waarna het licht en de natuur weer ontwaakt: de Lente begint.
Vroeger hingen de boeren, wanneer de oogst voor de winter binnen was, een uitgeholde knol met een kaarsje bij de deur: Een lampionnetje. De arme mensen mochten bij hen komen bedelen zodat ook zij genoeg eten hadden voor de winter. In de lampionnetjes fonkelt een klein, dapper lichtje zoals wij ook allemaal in onszelf een klein, dapper lichtje hebben branden. Het is belangrijk om goed voor het kleine, dappere lichtje te zorgen. We delen graag met anderen, maar blijven ook goed voor onszelf zorgen. Want anders dooft ons eigen lichtje.
'Geef wat, houd wat.'
Sint Maarten leefde in de vierde eeuw na Christus, in de nadagen van het Romeinse keizerrijk. Sint Maarten stond als jong Romeins officier aan het hoofd van zijn manschappen en was op weg naar Amiens. De zomer was voorbij, het werd koud en de gurige wind deed zijn rode mantel wapperen. Hij naderde de ommuurde stad. Uit de openstaande poorten viel kaarslicht naar buiten. De stad oogde veilig en warm. In een donkere nis van de poort zag Sint Maarten een arme man. De man had honger en had het koud. Sint Maarten deelde zijn voedselvoorraad en scheurde de helft van zijn warme mantel af om met de man te delen.
'Geef wat, houd wat'
Een aantal weken geleden zijn onze kinderen begonnen met de voorbereidingen. Zij hebben geknutseld aan de prachtigste lampionnen en zijn voorgelezen uit mooie verhalen over Sint Maarten.
Op 11 november vormden onze kinderen, samen met hun ouders en begeleiders een optocht van kleine, dappere lichtjes over het terrein van de boerderij. Met dansende lampjes in hun zelfgeknutselde lampionnen volgden zij fonkelende kaarsjes in de duisternis. Opweg naar het ontstoken herfstvuur. Warmte, licht, vreugde en livemuziek. Samen zijn, met elkaar, door vuur verwarmde chocolademelk, samen delen.
Sint Maarten: viering van de oogst, begin van de feesten van lichtjes, start van de herfst en winter.