Nieuws

Natuurlijk groen markt in Heteren

Zaterdag 23 maart 2024 werd de allereerste editie van de 'Natuurlijk groen markt' in Heteren georganiseerd. De markt vond plaats op het pleintje voor de bibliotheek. 

"Het was de eerste keer Natuurlijk Groen Heteren en ook nog op het nieuwe dorpsplein. En wat was het leuk, leerzaam en gezellig. Heel veel mensen zijn even langs gekomen en gingen met een een verhaal weer naar huis. Geen markt waar je alleen maar kan kopen maar een markt waar je (on)bekenden kan tegenkomen, waar getimmerd, gesmeed, gevlochten en waar veel verteld wordt.
Een excursie naar onze prachtige uiterwaarden, informatie van de gemeente over duurzame antwoorden (en hun subsidiemogelijkheden), lezingen over diverse onderwerpen, thee uit eigen tuin en de heerlijke koffie van de Huiskamer. Het weer werkte ook nog eens heel aardig mee dus het was goed vertoeven op "de markt" en binnen in de Huiskamer. Volgend jaar de tweede versie!!"

Naast een rol in de organisatie van 'Natuurlijk Groen Heteren' nam Yudadó ook deel met een eigen kraam. Er zijn flink wat vogelhuisjes getimmerd door kinderen uit de omgeving Heteren. Daarnaast was er ook een lekker vuurtje waar warme chocolademelk verwarmd en uitgedeeld werd.

Onze eigen zaterdaggroep ging natuurlijk ook nog eventjes langs op de markt. 

Wisten jullie trouwens dat de kinderen die Yudadó bezoeken, als onderdeel van het activiteitenprogramma, regelmatig materialen knutselen die verkocht worden in de Huiskamer van Heteren? Zo worden er bijvoorbeeld kaarsen gemaakt van bijenwas, vogelhuisjes of cadeautjes gemaakt van wilgentakken.

BonBini's Fruitkar

Onze vrijwilligers hebben in het voorjaar hard gewerkt aan een prachtige houten fruitkar. Vorig jaar al hebben de kinderen het idee van 'de fruitkar bedacht' om groente en fruit van het terrein te verkopen. Met de opbrengst van de fruitkar, sparen zij voor uitstapjes en speelgoed op de groep. 

Iedere dag dat Yudadó open is, wordt de fruitkar voorzien van verse groentes en fruit van het terrein van Yudadó. Zowel de vrijwilligers als de kinderen verbouwen, verzorgen en oogsten diverse groenten en fruit. Iedere dag worden de producten afgewogen en uitgestald op de kar voor verkoop. Met dit project wordt er gewerkt aan diverse psycho sociale ontwikkelingsdoelen en inzichten waarbij het voornamelijk draait om ontspanning (de activiteiten zelf) als de spanning (elke dag dichter bij hun doel komen). 

Wil je ook bijdragen aan het doel van de kinderen en daarnaast zelf genieten van verse groenten of vers fruit? De kar staat aan de Boltweg nabij Driel. Vanuit Driel gezien, voor de koeientunnel aan de rechter kant. 

Wil je op de hoogte blijven van alle updates in de fruitkar? Volg de Instagram pagina. https://www.instagram.com/bonbini_fruitkar_yudado/

Sfeer proeven bij Yudadó? 

MTV Arnhem stelde ons de vraag of wij beeldmateriaal wilden aanleveren wat zij kunnen gebruiken om mantelzorgers in de gemeente Arnhem visueel te informeren over jeugdhulpaanbod in de omgeving. "Ja! Leuk!" Alleen moest er eerst nog even een filmpje gemaakt worden! Beeldmateriaal zegt vaak zo veel meer dan duizend woorden en toch hadden wij nog niet eerder zo'n filmpje gemaakt bij Yudadó. Eigenlijk heel jammer, dus dit was een mooie gelegenheid om ook voor andere geïnteresseerden beeldmateriaal te verzamelen en te combineren met informatie over Yudadó. Super waardevol blijkt dan ook ons diverse team; wij hebben gewoon de expertise in huis wat betreft media vormgeving! Merel Boers heeft een tof filmpje ontwikkeld met informatief ingesproken tekst door collega Desiree van Groesen. Je kunt het filmpje bekijken middels onderstaande Youtube link!

"Ohja; mocht je ons bezoeken in de wintermaanden; trek dan wel even je laarzen aan!"

Sint Maarten 

De zomer is op z'n einde gelopen. De nachten worden koud, de lage ochtendzon straalt door de mist en blaadjes verkleuren. Alle boeren hebben hun oogst binnen en Yudadó's appelsap is al geperst.

Veertig dagen voor de kortste dag van het jaar, vieren we het Sint Maartenfeest. Sint Maarten eerste feest van de lichtjes. Precies tussen Michaëlsfeest en Kerst, valt op 11 november Sint Maarten.
Sint Maarten is het eerste feest van de lichtjes, gevolgd door Advent, met als hoogtepunt het Kerstfeest. Vervolgens vindt op 6 januari Drie Koningen plaats en wordt de lichtjesperiode afgesloten met Maria Lichtmis op 2 februari waarna het licht en de natuur weer ontwaakt: de Lente begint.

Vroeger hingen de boeren, wanneer de oogst voor de winter binnen was, een uitgeholde knol met een kaarsje bij de deur: Een lampionnetje. De arme mensen mochten bij hen komen bedelen zodat ook zij genoeg eten hadden voor de winter. In de lampionnetjes fonkelt een klein, dapper lichtje zoals wij ook allemaal in onszelf een klein, dapper lichtje hebben branden. Het is belangrijk om goed voor het kleine, dappere lichtje te zorgen. We delen graag met anderen, maar blijven ook goed voor onszelf zorgen. Want anders dooft ons eigen lichtje. 

'Geef wat, houd wat.'

Sint Maarten leefde in de vierde eeuw na Christus, in de nadagen van het Romeinse keizerrijk. Sint Maarten stond als jong Romeins officier aan het hoofd van zijn manschappen en was op weg naar Amiens. De zomer was voorbij, het werd koud en de gurige wind deed zijn rode mantel wapperen. Hij naderde de ommuurde stad. Uit de openstaande poorten viel kaarslicht naar buiten. De stad oogde veilig en warm. In een donkere nis van de poort zag Sint Maarten een arme man. De man had honger en had het koud. Sint Maarten deelde zijn voedselvoorraad en scheurde de helft van zijn warme mantel af om met de man te delen. 

'Geef wat, houd wat' 

Een aantal weken geleden zijn onze kinderen begonnen met de voorbereidingen. Zij hebben geknutseld aan de prachtigste lampionnen en zijn voorgelezen uit mooie verhalen over Sint Maarten.

Op 11 november vormden onze kinderen, samen met hun ouders en begeleiders een optocht van kleine, dappere lichtjes over het terrein van de boerderij. Met dansende lampjes in hun zelfgeknutselde lampionnen volgden zij fonkelende kaarsjes in de duisternis. Opweg naar het ontstoken herfstvuur. Warmte, licht, vreugde en livemuziek. Samen zijn, met elkaar, door vuur verwarmde chocolademelk, samen delen.
Sint Maarten: viering van de oogst, begin van de feesten van lichtjes, start van de herfst en winter. 

Huiskamer van Heteren doet teambuilding bij Yudadó

18 september 2021

Heteren - Vanmorgen verzamelden de enthousiaste mensen zich bij Yudadó voor een dagje teambuilding. Heteren Sociaal organiseerde een leuk uitje voor medewerkers en vrijwilligers die betrokken zijn bij de Huiskamer van Heteren.

Het is het fruitseizoen en de appels en peren hangen aan de bomen te rijpen. Klaar om geplukt te worden. In de mistige ochtend werden ladders in de bomen gezet. Uitgerust met emmers ging iedereen aan de slag om de appels en peren van de takken te halen. Deze gingen allemaal in dozen en kratten waar later appel- en perensap van wordt gemaakt. Dit sap wordt straks verkocht en de opbrengst gaat naar het (nieuwe) Hart van Heteren.

Bron: Teambuilding Huiskamer van Heteren bij Yudadó (nieuws.nl) 

Fruit seizoen

Het is weer fruitseizoen. Natuurlijk was er al van alles te plukken en te smullen van de bomen zoals de verschillende soorten kersen maar het fruitseizoen zet de komende maanden nog even voort. 

In juli en augustus zijn de pruimen rijp! Wanneer je een bezoekje aan onze locatie brengt, neem dan gerust even de tijd om een kilootje (of meer) pruimen te plukken en mee te nemen! 

Vanaf augustus zijn er appels en peren.

Niet alleen wij zullen er met onze cliënten van genieten, maar ook het huiskamerinitiatief uit Heteren zal fruit komen plukken. 

Nola; onze nieuwe Co-Coach in spé

Sinds kort bestaat onze geweldige roedel uit VIER! Deze kleine dame van 8 weken jong is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Samen met onze Friese Stabij, Beagle en Australian Shepherd hebben wij een mooie en diverse roedel van twee teefjes en twee reutjes. Het is zo gezellig hier op de boerderij met al die verschillende beestjes!  

Toelating AAI kwaliteitsregister

Al vanaf 2020 is het AAI-kwaliteitsregister (AKR) opengesteld wat betekent iedereen die dierinterventies inzet tijdens zijn (vrijwilligers)werk, én daar een gekwalificeerde opleiding voor heeft gevolgd, zich kan laten registreren. 

Het AAI-kwaliteitsregister (AKR) geeft inzicht en overzicht van gekwalificeerde aanbieders en opleidingen op het gebied van dier ondersteunende interventies. Zowel vrijwilligers, handlers en professionals, die een gekwalificeerde opleiding hebben gevolgd om verantwoord dieren in te kunnen zetten tijdens bepaalde werkzaamheden, staan in het register. De opleidingen en cursussen die in het register staan, zijn langs de meetlat van de ISAAT/ESAAT kwaliteitsrichtlijnen gelegd en daarmee erkend als kwalitatief goede opleidingen als het gaat om het werken met dieren.  Meer lezen over wat het kwaliteitsregister precies doet? Bezoek even de website: https://aairegister.nl/ 

Het was er, gezien de drukke Coronaperiode, nog niet eerder van gekomen om mij hierin te verdiepen en mezelf te laten registreren, maarrrr inmiddels is dat gelukt en ben ik geregistreerd in het register in level 3; professional! Heel fijn vind ik dit natuurlijk want; kwaliteit laat je zien. Niet alleen tijdens het werk met cliënten maar ook door regelmatig mijn kennis en kunde op pijl te houden doormiddel van scholing en toetsing.

Verdiepingscursus Lemniscaat

Het zit er al weer op! De verdiepingscursus Lemniscaat werd voor het eerst vormgegeven door Desiree namens Pets4care en Tessa vanuit Yudadó. En wát was het leuk om te doen! Samen met een enthousiaste groep deelnemers hebben we 4 hele toffe dagen ervaren. De groep was erg gemotiveerd en had heel diverse ervaring vanuit het werkveld met jeugdigen en dierinterventies waardoor er een fijne en leerzame interactie ontstaan is. De feedback die vervolgens terug kwam was erg positief en geeft ons een flinke boost om deze scholing in het najaar weer te verzorgen. We hebben er nu al erg veel zin in!


BON BINI

Ja hoor, ik ben eruit! De naam voor de nieuwe locatie in Driel. Wat vinden jullie ervan? Toen de naam werd ingediend door Armand van Schijndel en Mirella van Schijndel Hazeleger, was ik direct enthousiast. Bon Bini betekent welkom in het Papiaments en laat dit nou net mooi aansluiten bij onze bedrijfsnaam Yudadó. Yudadó is afgeleid van het woord Yuda wat helpen betekent. Dat beide namen afkomstig zijn uit deze mooie taal, is geen toeval. Eén van mijn grote liefdes ligt in de Cariben, Curaçao! In 2014 heb ik er een periode gewoond om vervolgens jaarlijks terug te keren voor vakantie. Ik krijg er geen genoeg van. Wat ik zo fijn vind aan het eiland? Het voelt voor mij echt als thuis komen, ik voel mij er zo welkom. Dat gevoel wens ik alle mensen toe die onze locatie in Driel bezoeken!

De afgelopen periode hebben we ontzettend hard gewerkt, gelukkig met behulp van een aantal professionals en heleboel super lieve en vooral actieve vrijwilligers! Dus bij deze wil ik hen ook super bedanken voor de inzet en hulp!

Zo langzaamaan ben ik weer begonnen met wat taken op te pakken voor Yudadó. Oké, heel langzaam aan. Ik geniet onwijs van het knuffelen met ons dochtertje. Bijna al mijn tijd gaat naar haar toe. Bijna al mijn tijd dan, want wanneer ze slaapt, gaat mijn hoofd op volle toeren en ben ik bezig met een aantal nieuwe ontwikkelingen en...

Eigenlijk was ik naar iets anders opzoek in mijn laptop toen ik dit artikel tegen kwam. Gepresenteerd in een plaatselijk krantje 'de Peperbus'. Nu, twee jaar later, leek het mij leuk om even terug te blikken op alle ontwikkelingen van Yudadó. Wat ik grappig vond om te lezen in het artikel, is dat er gesproken wordt over 'het even uitlaten...

Yudadó biedt ook de mogelijkheid voor afstudeerders om hun onderzoek uit te voeren in de laatste fase van hun studie. In september is Tirisha gestart met haar onderzoek bij Yudadó dat ze in februari af zal ronden. Bij deze willen wij jullie kennis laten maken met Tirisha en haar onderzoek naar de inzet van dieren in psychosociale hulp trajecten met...

Het is al weer even geleden, maar niet minder leuk om met jullie te delen. Tijdens de kinderboeken week in oktober ben ik samen met mijn co-coach hondjes Fedde en Ollie op bezoek geweest bij een basisschool in de buurt. We zijn niet zo maar op bezoek gegaan, we hebben een super toffe workshop verzorgd in groep 6. Waarin het...