Opleiding

4 daagse nascholing over hechtingsproblematiek en trauma bij kinderen en jongeren

Yudadó heeft, in samenwerking met Pets4care, een verdiepende cursus geschreven en vormgegeven voor andere professionals die werkzaam zijn met jeugdigen en hun hond. Deze cursus wordt in het najaar van 2023 voor de tweede keer aangeboden. De opleiding zal gedoceerd worden door Tessa Akkerman- van Lith en Desiree van Veldhuizen. 

Kosten/data/tijden/locatie: Je kunt je aanmelden door te mailen naar info@yudado.nl of info@pets4care.nl na aanmelding ontvang je een inschrijfformulier en vervolgens een uitnodiging voor een intake gesprek telefonisch of beeldbellen. 

De cursusprijs is €695,- incl. Koffie/thee, excl. zelf aan te schaffen boeken. Tijdens de lesdagen krijg je fact sheets van de behandelde lesstof.

Data: zie agenda https://www.pets4care.nl/agenda

Tijden van de lesdagen: 10:30 - 16:30 uur

Locatie: Maarn e/o Driel

Meer weten? Onderstaand vind je meer info en neem ook gerust contact met mij op wanneer je vragen of interesse hebt!

Lemniscaat 

Hechtingsproblematiek en trauma bij kinderen - nascholing voor hulpverleners die samenwerken met honden. 

De kern van trauma is dissociatie: uit verbinding zijn met jezelf en uit verbinding zijn met de wereld om je heen, veroorzaakt door een chronisch gevoel van angst. In deze, vooral praktische nascholing over hechtingsproblematiek en trauma staan veiligheid (her)vinden, herstel van verbondenheid en contact centraal. De primaire insteek is het lichamelijk ervaren. Bijzonder aan deze cursus is de samenwerking met honden. 

Het behoeft geen betoog hoe belangrijk liefdevolle en bevestigende contacten zijn voor een kind. Zeker voor de kwetsbare, getraumatiseerde kinderen, waar deze nascholing zich op richt, kan de verbinding met dieren een kind helpen vertrouwen te ontwikkelen in zichzelf en de omgeving en wie weet een beetje te helen.

Voor wie: Deze nascholing is bedoeld voor hulpverleners die werken in de jeugdhulpverlening en zich (meer) willen verdiepen in praktische toepassingen samen met de hond bij hechtingsproblematiek of trauma bij kinderen. Van deelnemers wordt verwacht dat zij al kennis en deskundigheid hebben met betrekking tot het samenwerken met honden.

Leerdoel van de cursus: Het doel van deze cursus is het verkrijgen van actuele theoretische inzichten over de verwerking van trauma en de begeleiding van hechtingsproblematiek. Daarnaast het eigen maken van praktische opdrachten, oefeningen en vaardigheden die toegepast kunnen worden in de praktijk waarbij samengewerkt wordt met honden. 

Wat komt aan bod in de cursus?

  • Theorie hechtingsproblematiek en trauma
  • Praktische oefeningen, opdrachten en vaardigheden met en zonder honden die toegepast kunnen worden door de hulpverlener; Het creëren van een veilige omgeving en een gevoel van veiligheid voor het kind; lichamelijk ervaren; systemische kijk; creatieve werkvormen; afstand en nabijheid, ruimte geven en nemen, verbinding aangaan
  • Bereidheid van deelnemers tot introspectie en zelfreflectie m.b.t. eigen hechtingspatronen.
  • Theoretische achtergronden en methodieken: Inhoudelijk sluit de theorie van cursusinhoud aan op actuele onderzoeken en inzichten uit de neurobiologie en psychologie. 
  • In de cursus komen oefeningen, activiteiten, spelvormen voorbij die een appèl doen op lichamelijk ervaren zoals mindfulness, sport, buitenactiviteiten, op creatieve werkvormen en op ouder-kind activiteiten (samen doen). De praktische werkwijze is open, intuitief en mild waarbij gewerkt wordt met methodieken als Basic Trust, Theraplay en haptonomie.

Niveau: HBO

Werkwijze: Van deelnemers wordt verwacht dat de visie van waaruit wordt gewerkt, met mensen en dieren, in deze cursus wordt onderschreven. Dat wil zeggen dat er op een open en milde wijze wordt begeleid. Van deelnemers wordt verwacht dat ze bereid zijn om actief mee te doen en bereid zijn tot zelfreflectie. Het is mogelijk (in overleg) om je eigen hond mee te nemen op sommige lesdagen.

Werkvormen: Tijdens lesdagen: theorie, praktische interactieve oefeningen en activiteiten, feedback via video- en filmmateriaal. Je gaat je verdiepen in de samenwerking met je hond en met de do's en don'ts en de sterke punten/valkuilen waar je rekening mee dient te houden tijdens de begeleiding aan deze doelgroep. 

Zelfstudie en aan te schaffen boeken: Naast het volgen van de lesdagen verwachten wij van je dat je zelf boeken aanschaft: Traumasporen van Bessel v.d. Kolk, Vroegkinderlijk trauma van Franz Ruppert, Als hechten moeilijk is van Giel Vaessen en eventueel; de jongen die opgroeide als hond van Bruce D. Perry en het kinderboek Ollie en het kronkeldier van Wilma Geldof. Het is fijn als je al met het lezen van de boeken begint voor aanvang van de cursus. Daarnaast zijn er huiswerkopdrachten en het vervaardigen van een portfolio: opdrachten met video/filmmateriaal, portfolio over hechtingsstijlen vervaardigen als eindopdracht (40 uur).

Kwalificatie: Je ontvangt een certificaat na afsluiting van de cursus als je alle lesdagen hebt bijgewoond en huiswerkopdrachten en portfolio hebt gemaakt/ingeleverd. Er is een skj accreditatie aangevraagd.

Docenten: Tessa Akkerman- van Lith en Desiree van Veldhuizen (Pets4Care)

www.pets4care.nl